Table of Contents

 

 Unit 1 | Algebra

Page 1 | Expressions and Formulae

Page 2 | Index notation

Page 3| Solving Linear Equations

Page 4| Expanding and Factorising

Page 5| Factorising Quadratics and expanding double brackets

Page 6| Patterns and Sequences

Page 7| Simultaneous Equations

Page 8| Changing the subject of a Formula

Page 9| Adding , subtracting algebraic formulas

 Unit 2 |Graphs

Page 1 | Straight line graphs

Page 2 | Graphs of Quadratic functions

Unit 3 |Geometry and Measure

Page 1 | Transformations

Page 2 | Symmetry

Page 3 | Coordinates

Page 4 | Perimeter, Area, Volume

Page 5 | Circle geometry

Page 6 | Measurement

Page 7 | Trigonometry

Page 8 | Pythagoras

Page 9 | Angles

Page 10 | Shapes

Page 11| Time

Page 12 | Locus

Unit 4 | Numbers

Page 1 | Speed, Distance and time

Page 2 | Rounding and estimating

Page 3 | Ratio and proportion

Page 4 | Factors, Multiples and primes

Page 5 | Powers and roots

Page 6 | Decimals

Page 7 | Positive and negative numbers

Page 8 | Basic operations

Page 9 | Fractions

Page 10 | Percentages

Unit 5 | Statistics and Probability

Page 1 | Sampling data (MA)

Page 2 | Recording and representing data

Page 3 | Mean median range and mode

Page 4 | Standard deviation

Unit 4 | Calculus

Fractions of Quantities


  1. If you are finding the fraction of a given number, the important rule to remember is that you must divide by the denominator, and multiply by the numerator.
  1. If the numerator is one ( ) then all you need to do is the division.

 

Example 1 :

Let’s say that we need to find    of 54.

We need to divide the value by the denominator first.

54 ÷ 9 = 6

Since the numerator is one, 6 is our answer.

Example 2 :

Let’s try a slightly harder question – we’ll find   of £77.

  1. First, we must divide by the denominator.

         77 ÷ 7 = 11 (this is    of our value)

  1. Next, we have to multiply by the numerator.

           11 x 4 = 44

Therefore,   of £77 is £44.

 

1) In 5 ½ how many halves are there?

2) If Sara has 60 sweets and gives away 1/5 of them ,how many does she have left?

  1. calculate 2/3 of 300
  2. How did you calculate this ?

3) In 4 ½ Litres how many minutes are there?

4) If you have 21cm what fraction of a meter is this ?

5) Write 70p as a fraction £1. Simplify your answer.

6) There are 60 cars in a car park

1/3 of them are silvers.

1/6 of them are maroon.

4/12 of them are black.

Calculate how many cars there are of each colour.

 

 

1 2 3 4 5 6


“It’s up to  
You.”

++44 (0)1924 506010